"ШУПЉИ КАМЕН" У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ГУЧА

Музика свира тако весело, ведро, и човеку се тако живи! О боже мој! Проћи ће време, и ми ћемо отићи заувек, бићемо заборављени, биће заборављена наша лица, гласови… О миле сестре, живот наш још није завршен. Живећемо! Музика свира тако весело, тако радосно и, чини се, још само мало и ми ћемо сазнати зашто ми живимо, зашто патимо… Кад бисмо знали, кад бисмо знали! -Чехов, драма "Три сестре" (1901.)

Више од века после Чехова, Николај Кољада пише разгранату, бујну комедију Шупљи камен у којој се, на једном од њених нивоа, поиграва са мотивима и ликовима из Чеховљеве драме Три сестре. Само за разлику од ликова Олге, Ирине, Маше, које су младе, у Кољадином делу сви ликови, осим Наталије, су у трећем добу. У пензији су. Галина Сергејевна и Вера Сергејевна, су бивше наставнице књижевности и матерњег језика, Лариса Сергејевна је бивша наставница физике а Игор Петрович је бивши виолиниста у Опери. За свет рада, они су сви бивши, сувишни, непотребни, отписани и невидљиви. Али за чудо живота, за Ерос могућег и Ерос немогућег они су и даље неиспевана песма, неиспричана прича. О животу жена и мушкараца, којима се, поетско медицински, тепа да су у трећем добу, (колико доба живот уопште има?) мало се зна. О чему мисле, шта осећају, чему се надају ? Доносе ли године неку вишу мудрост? Изоштравају ли године наше карактере? Или са годинама све гасне? Шта су године уопште у нашим животима? Шта реч старост означава? Шта је младост? Шта душу чини живом а шта је убија? Каква је улога маште, поезије, света чудесног, у нашим животима? Може ли се живети пуним животом и у пензији ? Шта је пуноћа живота а шта празнина? Сва та питања круже по неочекиваним путањама и кристалишу се у метафоричној причи о Шупљем камену.

У природи постоји феномен познат под називима Михољско лето, Бабље лето, Старе жене, Лето светог Мартина, Сиротињско лето. Календарски је јесен а сунце сија као да је лето младо.

Шупљи камен је драма чежње, непролазне чежње за чудесним које се крије у љубави, у потреби да волимо и будемо вољени.

Датум и време: петак, 04.02.2020. год. у 19 часова

Место: Биоскопска сала Културног центра општине Лучани, Гуча

Улоге: Бранка Петрић, Љиљана Стјепановић, Рада Ђуричин, Милан Лане Гутовић, Катарина Марковић

Цена улазнице: 300 динара

All for Joomla All for Webmasters