СТВАРАЛАШТВО

КЊИЖЕВНО СТВАРАЛАШТВО

У области књижевног стваралаштва делују појединци - ствараоци (хроничари, песници, казивачи народних песама и здравица, којих је све мање...), немају удружење. Књиге аутора из општине (и других, који пишу о Драгачеву) се представљају на књижевним вечерима и, редовно, на Сабору трубача и чувају у завичајном одељењу Библиотеке општине Лучани у Гучи.

 

ЛИКОВНО СТВАРАЛАШТВО

Културни центар општине Лучани подржава ликовне и примењене уметнике из Драгачева кроз организовање изложби и ангажовањем уметника на различитим пројектима. У општини Лучани постоји велики број академски образованих уметника који су препознати у земљи и у свету. У књизи Јовише Славковића "Уметност на тлу Драгачева" налази се попис свих уметника, како оних који имају стечена академска звања тако и оних који се уметношћу баве аматерски и пре свега из љубави према истој.

У Драгачеву је 27. децембра 1974.год. основано Удружење самоуких сликара и вајара Драгачева са жељом да настави богату ликовну традицију иконосликара Јанка Михајиловића Молера и клесара споменика Радосава Чикириза из прве половине 19-ог века.

Удружење окупља 42 аутора са потврђеним ликовним изразом. Међу њима има и младих којима удружење пружа уметничку помоћ ради афирмације.

Удружење организује бројне изложбе у земљи И иностранству. Запажено је по броју чланова које окупља и квалитету њихових радова. Учествује на великим ликовним смотрама по градовима Србије.

Отварањем Клуба 23.11.2012.год. створени су услови за рад Удружења. Амбијент и атмосфера привукли су велику пажњу грађана Гуче и гостију из околних места.

Своје активности обавља самостално и уз помоћ Културног центра општине Лучани.

 

МУЗИЧКО СТВАРАЛАШТВО

У области музичког стваралаштва, на подручју Моравичког округа су активни трубачки оркестри:

- Горана Ранковића из Гуче

- Гвоздена Росића из Ртију

- Ђорђа Јаћимовића из Негришора

- „Драгачевске трубе“ из Гуче

- Милоша Перишића из Горачића

- Мила Станића из Чачка

- Марка Трнавца из Мршеља

- „ЕТНО АРТ“ из Коштунића

- „Друштво српских домаћина“ из Коштунића

Оркестри учествују у програмима Центра за културу и спорт општине Лучани у Гучи, на Сабору трубача и на бројним смотрама и такмичењима како у земљи тако и у иностранству.

Изворне певачке групе, које су активне на подручју Драгачева су:

- “Драгачевке” из Гуче

- “Студенац” из Котраже

- “Миле Драговић” из Драгачице

- "Дучаловци" из Дучаловића

- "Српска шајкача" из Пухова

- "Сновалица" из Доњег Дупца

- „Драгачевци“из Гуче

- подмладак певачке групе „Драгачевке“ (девојчице узраста до 10 година).

Групе учествују у програмима Центра за културу и спорт општине Лучани у Гучи, на Сабору трубача и на бројним смотрама и такмичењима како у земљи тако и у иностранству.

У области музичког стваралаштва,на подручју Драгачева, такође су активни: културно уметничка друштва, црквено варошки хор „Свети Сава“, музичка школа.

- КУД “Абрашевић” у Гучи, основан је 2007. у сарадњи са чачанским “Абрашевићем”

- КУД "Милан Благојевић - Наменска" из Лучана је 2018. године након дуже паузе поново почело са радом.

- Хор “Свети Сава” у Лучанима, основан 2000. године

- Музичка школа “Др Војислав Вучковић” из Чачка са одељењима у Лучанима и Гучи 

All for Joomla All for Webmasters