БОМБАРДОВАЊЕ ГУЧЕ

Освануо је петак, 28. новембар 1941. Пазарни дан. Из оближњих села у варошицу је дошло подоста сељака, који су на пијацу дотерали своје производе. Улицама се кретала маса људи. Продавнице, кафане и занатлијске радионице биле су отворене.

Део бораца Драгачевског партизанског батаљона одмарао се у школској згради. Други су се кретали улицама. Са њима су били и трнавски партизани, којима је командовао Димитрије Писковић. Гуча је, ето, живела нормалним животом.

Нешто после десет часова изнад брда Гуштеровица, у застору прозирних облака, изненада се појавио авион. Намах је људе на улицама и пијаци захватила паника. Чули су се повци. Почело је бежање према зградама. Но, појединци су, као у шоку, стајали готово непомични и пратили лет авиона, који се усмерио према школској згради.

Управо на ту зграду посада авиона испустила је једну бомбу. Док је одјекивала експлозија, Немци су из авиона митраљирали, а партизани на њих пуцали из пешадијског наоружања.

Све се догодило изненада, као у магновењу. Бомба је срушила део школске зграде.

Био је то први окупаторски авион над слободном Гучом 1941. године. Два ласа касније, са запада су, у ниском лету, стигла још три авиона и започела бомбардовање, при чему су за циљеве узимали највеће објекте. Није прошло много времена, а стигао је још један авион. И он је бацио неколико бомби, а потом митраљирао...

Тога дана на Гучу је бачено око 60 авионских бомби. Разарања су била велика. Порушено је 27 објеката, међу којима део школе, апотека, две кафане, затвор...

Приликом бомбардовања погинули су Давид Давидовић Корчагин, Драгиша Главоњић и Милосав Ђорђевић, борци Драгачевског батаљона и Милутин Мајсторовић, борац Трнавског батаљона. Више бораца је рањено. Рањених је било и међу цивилима.

All for Joomla All for Webmasters