НИТ ТРАДИЦИЈЕ, НИТ ЗА СВА ВРЕМЕНА: Отворена изложба радова полазника бесплатне школе ткања

Данас је у холу Културног центра у Гучи отворена изложба "Путевима драгачевских ткаља".

Ове путеве уткале су још пре 70 година Рајка Боројевић и жене из горњег дела Драгачева а на темељима традиционалних знања и умећа. Тако, организовани у Драгачевску задругу ткаља, жене овог краја су изаткале на хиљаде километара платна, штофова, завеса и прекривача. А Рајка је била та која је успела да рад и стваралаштво жена Драгачева учини видљивим и препознатљивим од стране шире заједнице. Транзиција је за задругарке била кобна. Данас се са сетом сећамо тог времена када је уз добру организацију само једне, али велике жене, у овај крај стигла еманципација и напредак.

У жељи да се нити основе и потке никада не прекину, у Музеју трубе у Гучи 2016. године реализована је стална музејска поставка „Драгачевска задруга жена – хероина једног времена“, захваљујући средствима Министарства културе и информисања.

Министарство је подржало и нашу идеју за реализацију пројекта „Путевима драгачевских ткаља“, две године за редом, где је Културни центар уз помоћ пријатеља, Народног музеја у Чачку и Основне школе „Ратко Митровић“ из Чачка, који су нам уступили своје разбоје, организовао школу ткања.

Посетиоци су данас имали прилику да виде радове полазника бесплатне школе ткања.

На тај начин смо желели да учврстимо нераскидиву нит традиције, нит за сва времена, нит за будућност, за нове изазове.

Присутнима се обратио директор Културног центра у Гучи, Јован Ковачевић који се захвалио на подршци координатору пројекта, Снежани Шапоњић - Ашанин, етнологу из Народног музеја у Чачку.

Жене из певачке групе "Драгачевке" приредиле су мали перформанс у амбијенту посебно прављеном за ову намену - међу ћилимима, с преслицама у рукама и наравно уз неизоставну песму.

All for Joomla All for Webmasters