ПОД РУКУ СА НАШИМ НАЈМЛАЂИМ СУГРАЂАНИМА НА ПУТОВАЊЕ У ПРОШЛОСТ И ИСТОРИЈУ ДРАГАЧЕВА

 Музеј трубе у Гучи је место где можете прошетати кроз историју Драгачева, макар кроз један њен део. И то онај део који се односи на ткачку делатност коју је чувена Рајка Боројевић заједно са својим ткаљама развила, неговала и оставила у аманет драгачевским женама да наставе тамо где је она стала.
 
Малишани из вртића „Бамби“ Гуча упознали су се управо са традицијом тог старог заната који је у Драгачево уткала Рајка Боројевић са својим ткаљама. У оквиру Музеја трубе налази се стална поставка под називом "Хеорина једног времена - Рајка Боројевић и драгачевске ткаље". Овим пројектом је представљена ткачка делатност драгачевских жена друге половине прошлог века. Сачуване од заборава надалеко познате драгачевске ткаље које су обележиле једно време и које су допринеле да се још пре Драгачевског сабора трубача у Гучи име Драгачева пронесе читавим светом. Изложбеном поставком приказано је како је настала Драгачевска задруга жена, како су се најдаровитије ткаље из овог краја организовале и шта је за њих значило име Рајке Боројевић.
Такође, у оквиру сталне музејске поставке, дечица су упознала и трубачке великане ( фотографије мајстора трубе на зиду Музеја). Имали су прилику да се упознају са традицијом највеће трубачке манифестације – Драгачевског сабора трубача, Драгачевске свадбе као неизоставног дела Сабора. Видели су и музејске експонате, инструменте, народну ношњу...
All for Joomla All for Webmasters