ТРУБА ПОЗИВА У ГУЧУ: ДРАГАЧЕВСКИ САБОР ТРУБАЧА  ОД  13 -15. АВГУСТА

Услед пандемије изазване вирусом COVID-19, највећа трубачка манифестација, као и остале манифестације широм Србије, прошле године није одржан. Симболично је обележен пригодним програмом 14. октобра 2020. године, на дан обележавања Првог драгачевског сабора трубача, давне 1961. године. Сада је готово извесно да ће се одржати, на велику радост свих сабораша, љубитеља трубе и  организатора. 

Драгачевски сабор трубача у Гучи ове године биће одржан од 13. до 15. августа. О томе је одлучено на састанку коме су присуствовали чланови Програмског савета, књижевник Матија Бећковић, председник Матице српске Драган Станић и Живорад Жика Ајдачић, председник Културно просветне заједнице Србије са организаторима, представницима општине Лучани, Културног центра општине Лучани и Туристичке организације „Драгачево“.

Циљ разговора је био да се Сабор врати изворним коренима па ће у том смислу и финално такмичење најбољих трубачких оркестара, као и ранијих година, бити у недељу у 15 часова. Најбољи трубачки оркестри, као што то процедура налаже, биће изабрани на предтакмичењима које ће се у наредном периоду одржати. Предтакмичарски центри су утврђени прошле године, а то су: Бољевац, Златибор, Сурдулица, Ковачица и Котража.

Највећа трубачка манифестација у земљи и свету трајаће три дана, са циљем да окупи што више људи из окружења, којима ће бити понуђен богат културно-уметнички програм и разноврстан забавни садржај.

- Фокус је стављен на изворност Сабора трубача па ћемо ове године много више пажње посветити културном садржају, изложбама, сајму књига, туристичкој понуди овог краја и наравно трубачким оркестрима који су основ читаве манифестације, рекао је Јован Ковачевић, директор Културног центра општине Лучани, Гуча.

Сабор ће бити отворен  у петак подизањем заставе код Споменика трубачу након чега ће уследити оригинални део програма. Тренутно се договарају  извођачи у забавном делу Сабора, који ће, такође бити у складу са поменутим циљевима  традиционалне трубачке манифестације.

Главни садржаји поново ће бити на централној позорници на стадиону. На списку могућих извођача је  оркестар Станислава Биничког. Такође на овогодишњем Сабору трубача наступиће Симфонијски оркестар РТС са шефом диригентом Бојаном Суђићем.

All for Joomla All for Webmasters