Завршена манифестација „ Видовдански духовни сусрети у Вичи“

На Видовдан, 28. јуна ове године, одржана је млада манифестација за овај крај, друга по реду, под називом „Видовдански духовни сусрети у Вичи“.

Овај верски и државни празник обележава се као помен на страдање Срба и кнеза Лазара Хребељановића у бици против турске војске на Косову Пољу 1389. године. Симболизује слободу, отпор туђину ,неговање патриотизма, националног бића, витештва и херојства, али и прекретницу после периода успона под владарима из династије Немањића.

Баш на овај свети дан, народ Виче и околних места се окупио у порти цркве Светог Пророка Илије, која ове године прославља 90 година од освећења.

Овај програм је био само један у низу програма којим се обележава ова значајна годишњица, а старешина цркве и домаћин ове манифестације отац Немања Матејић,  најавио је још много рада, програмских садржаја али и промоцију могорафије посвећене овој значајној годишњици.

Учесници програма били су млади окупљени око ансамбла „Фенечки бисери“. Овај ансамбл свира у славу Божју од 2017. године, баве се хуманитарним радом, издали су и ЦД  под називом „Под зидинама манастира Фенек“. Имали су и најуспешнији концерт до сада, и то у Коларчевој задужбини у Београду, маја месеца ове године. Песмом су даровали све окупљене у Вичи.

Поред њих својим беседама су пренели дух старих времена из доба Косовског боја и драмски уметници Биљана Ђуровић и Милан Цаци Михаиловић.

Организатор ове манифестација је Црквена општина Вича, а помоћ у организацији пружили су Културни центар  општине Лучани у Гучи и хемијска индустрија „МБ Наменска“, Лучани.

All for Joomla All for Webmasters