Митровдан у Вичи окупио најбоље трубаче Србије

Митровдан у Вичи окупио најбоље трубаче Србије

Уз добру чашицу вруће ракије, најукуснији пасуљ и најбоље трубаче које Драгачевски сабор има, одржана је седма смотра обичаја у Вичи.

По традицији, у драгачевском селу Вичи, на Митровдан, у уторак,  8.11. 2022. године, одржана је седма по реду смотра.

У оквиру манифестације „МИТРОВДАН У ВИЧИ“, посетиоци су имали прилику да посете продајну изложбу старих заната и домаће радиности. Четири екипе су се такмичиле у спремању пасуља, док су се три екипе опробале у кувању ракије.

Добили смо и најбоље у овом, гастрономском делу манифестације.

У такмичењу у кувању ракије, треће место припало је екипи „ЗЕТОВИ ДРАГАЧЕВСКИ“, док је друго место заслужила екипа „ДУПЉАЈ“ из Гуче. За најбоље скувану ракију награђена је екипа „СТАРА КАФАНА“ из Виче.

Прогласили смо и победнике у кувању пасуља.

Треће место заузела је екипа „ЗЕТОВИ ДРАГАЧЕВСКИ“. Друго место припало је екипи „МИГАЛОВЦИ“ из Котраже. Прво место заслужила је екипа „ДУПЉАЈ“ из Гуче за најбоље спремљени пасуљ. Све награђене  екипе  добиле су  дипломе Културног центра општине Лучани, као и пехаре.

А да је Драгачево познато по труби,  још једном смо приказали баш у Вичи, где су се јуче чуле победничке трубе овогодишњег Сабора. Мини концерте су имали Елвис Бајрамовић из Бојника, најбољи трубач 61. Сабора, а поред њега наступ је приредио  и нови мајстор трубе, 54. у саборској историји, Бојан Крстић из Владичиног Хана, чији је оркестар ове године на Сабору проглашен за најбољи. Сјајан наступ имао је и Марко Трнавац из Мршеља, чији се оркестар ове године окитио наградом за најизворније музицирање. Наш златни момак из Драгачева, из Гуче, Драган Павловић са својим оркестром „Драгачевске трубе“  показао је својом изведбом зашто је изабран за најпопуларнијег трубача на 61. Сабору.

Пријатељи и сарадници из КУД „Абрашевић“ постарали су се за добру игру, а они већ годинама уназад, заједно са нама, негују традицију и фолклор како овог краја, тако и целе Србије.

Покровитељ манифестације је општина Лучани а организатор Културни центар општине Лучани, Гуча.